Δαμνόνι

Οι βίλες Βελάγιο βρίσκονται στο χωριό Δαμνόνι, 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου Κρήτη και 3 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που απλώνεται σε μια πλαγιά με ελαιώνες που οδηγούν σε μια αμμώδη παραλία μήκους περίπου 600 μέτρων.

Η παραλία είναι σχετικά μεγάλη με όμορφα γαλαζοπράσινα νερά και άμμο. Είναι μια οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντους, καφέ-μπαρ και μικρές ταβέρνες. Ωστόσο, για όσους θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι τους ελεύθερα, χρησιμοποιώντας τον δικό τους εξοπλισμό, η έκταση της παραλίας το επιτρέπει, καθώς υπάρχει άφθονος ελεύθερος χώρος ακόμα και για όσους αρέσκονται στον γυμνισμό.

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, στην παραλία Δαμνόνι υπάρχει επίσης σχολή καταδύσεων.

Πλακιάς

3χλμ δυτικά του Δαμνόνι βρίσκεται ο Πλακιάς, ένας οικισμός που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο χάρη στην ομώνυμη παραλία του. Ο Πλακιάς περιβάλλεται από βουνά στα βόρεια και το Λιβυκό Πέλαγος στα νότια.

Στον Πλακιά υπάρχουν πολλά καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, καφετέριες, ταβέρνες και άλλα. Η παραλία του Πλακιά είναι επίσης πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, ντους και αποδυτήρια.

Η παραλία του Πλακιά είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νομού Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης. Αν και η παραλία είναι πολύ δημοφιλής στους παραθεριστές, δεν αισθάνεται γεμάτη λόγω της μεγάλης έκτασης.

Τι είναι κοντά

Κάτω από την Μονή Πρέβελης, σε περίπου 20 λεπτά θα βρείτε την απίστευτα όμορφη αμμώδη παραλία της Πρέβελης. Η παραλία βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη στο τέλος του οποίου έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φοινικόδασος.

Δραστηριότητες στην περιοχή

Εκτός από το κολύμπι στα καταγάλανα νερά της παραλίας Δαμνόνι, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί άλλες κοντινές παραλίες όπως ο Πλακιάς, το Αμμούδι, η Σούδα, τα Σχινάρια και φυσικά η παραλία της Πρέβελης. Σε μερικές από αυτές τις παραλίες υπάρχουν σχολές καταδύσεων για να εξερευνήσετε τον βυθό της θάλασσας, καθώς και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.

Για τους λάτρεις της φύσης, η περιοχή διαθέτει πολλούς όμορφους περιπάτους για περπάτημα όπως Σελλιά, Μύρθιο και Λευκόγεια, αλλά και το φαράγγι του Κότσιφα 1.800 μέτρων, με ψηλούς κατακόρυφους επιβλητικούς βράχους και στενό δρόμο.

Υπάρχει επίσης ένα Κέντρο Ιππασίας στον Πλακιά όπου μπορείτε να μάθετε ιππασία από την ομάδα προπόνησής του και για τους πιο έμπειρους αναβάτες εκδρομές με άλογα, πόνι ή γαϊδούρια καθοδηγούνται, συνοδευόμενοι από έμπειρους αναβάτες, σε διαδρομές μεταξύ ελαιώνων και ποταμών αλλά και διαδρομές προς τις όμορφες κοντινές παραλίες Πλακιά, Δαμνόνι και Αμμούδι.